...maar zij was anders.


Kanker

Het was mei 2011, ik was 17 jaar en middenin mijn Havo eindexamen dat mijn vader overleed aan kanker. De rollercoaster van dingen regelen begon.

De bel ging. Daar stond ze dan, de vrouw die ons ging helpen met het regelen van de uitvaart. Ik weet nog goed dat we alle drie, mijn moeder, broertje en ik, een beetje sceptisch waren. Ons beeld van een uitvaart was, waarschijnlijk het beeld dat iedereen heeft, zwarte kleding met cake en koffie en erg langdradig.

Maar zij was anders.

Maar zij was anders

Ze was lief, begripvol, een luisterend oor dat we op dat moment nodig hadden, maar ook iemand die knopen voor ons kon doorhakken en, het allerbelangrijkste, iemand die ons liet zien dat het niet saai hoefde te zijn.

Alles was mogelijk

Mijn vader was een creatieveling, hield van tekenen, van muziek (The Beatles), hij hield van het leven. Een standaard saaie uitvaart was niks voor hem. Zelf wisten we niet goed wat er allemaal mogelijk was, logisch natuurlijk want hoe vaak in je leven moet je een uitvaart regelen? De vrouw vertelde ons dat eigenlijk alles mogelijk was wat wij zouden willen en gaf ons voorbeelden. Zo begonnen we te praten over alles wat mijn vader leuk vond om te doen, wat voor een persoon hij was en hoe we dat zouden kunnen vertalen naar de uitvaart. Achteraf gezien was dit de eerste stap in ons rouwproces al. En doordat we zo goed in gesprek konden gaan met onze uitvaartbegeleider en veel over mijn vader konden vertellen over wie hij was en hoe we dat in de uitvaart naar voren zouden kunnen laten komen, hebben we een hele goeie eerste stap kunnen zetten.

Voor ons geen cake met koffie, maar lekkere broodjes met rosbief en fricandeau, omdat we dat elke zaterdag met zijn vieren aten.

Voor ons geen saaie kist, maar een kist waar we met zijn drieën op hebben getekend en geschreven, omdat mijn vader ook zo van tekenen hield.

Voor ons geen stoet met auto’s over de weg, maar een wandeling achter de auto aan met de hele familie, want mijn vader maakte die wandeling ook wekelijks.

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Kracht om door te gaan

Door die persoonlijke touch en een hele goeie en fijne uitvaartbegeleider kregen wij de rust en de kans om dingen goed te gaan verwerken. Voelden we ons op ons gemak, zover dat kan tijdens een uitvaart. En ook na de uitvaart op iets terug te kunnen kijken waar we trots op waren. Deze eerste stap heeft mij de kracht gegeven om door te gaan, optimaal te genieten van het leven, maar heeft mij ook zo onwijs veel geïnspireerd dat ik mijn eigen onderneming ben begonnen. Niet in de uitvaartbranche, maar wel om anderen, die hetzelfde hebben meegemaakt, te helpen dezelfde te kracht weer te gaan voelen die ik nu ook voel.

Dit blijft mij de rest van mijn leven bij. Doordat de uitvaart zo vertrouwd en fijn aanvoelde, omdat we de dingen deden die echt bij mijn vader en bij ons gezin paste. Waardoor we dat hoofdstuk, de uitvaart, van de velen hoofdstukken die nog zouden komen, goed hebben kunnen afsluiten. En een goed begin is het halve werk. En dat is echt zo.

www.lisavanheusden.nl

#mijnverhaal #afscheid #uitvaart

Recente blogs
Archief
Tags
No tags yet.
Volg ons ook op
  • Facebook Basic Square
  • Black Instagram Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Pinterest Social Icon