Wit watermerk Bloesem Uitvaart logo

Kist begrafenis,

 laat je inspireren

Op het gebied van kisten is er heel veel mogelijk. Je kunt er zelfs voor kiezen om helemaal geen kist te gebruiken, maar een opbaarplank in combinatie met een wade,. Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig niet meer voor de standaardoptie. Wij zetten graag wat mogelijkheden voor je op een rijtje, zodat je een bewuste keuze kunt maken.

 

Zelf een kist maken

Je hoeft een kist niet per se te kopen, je mag er ook zelf een maken. Een persoonlijke en vaak budgetvriendelijke optie. Er zijn wel wat regels waar je jezelf aan moet houden. Zo mag de kist niet te groot zijn en mag hij niet van kunststoffen en metalen gemaakt worden. Kleine delen, zoals handvatten, ornamenten en schroeven mogen wel van deze materialen zijn. Daarnaast moet de bodem van de kist worden bedekt met een speciaal soort papier. Gaat het om een crematie? Dan moet de kist natuurlijk uit brandbaar materiaal bestaan.

 

Kist beschilderen

Wil je een persoonlijke touch meegeven aan de kist? Dan kun je ervoor kiezen om hem te beschilderen. Dit kun je zelf doen, maar er zijn ook organisaties die dit aanbieden. Ook mooi: de kist door de kinderen laten beschilderen. Zo kunnen zij ook iets bijdragen aan het afscheid.

 

Duurzame kist

Wil je het milieu zo min mogelijk belasten met de kist? Kies dan voor een duurzame kist. De meeste kisten zijn sowieso al aardig milieuvriendelijk, omdat hier vanuit de overheid regels voor zijn. Maar de meeste standaardkisten zijn niet 100% duurzaam. Bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde soorten lak of doordat ornamenten en handvatten niet afbreekbaar zijn. Ook moet het hout soms vanuit het buitenland geïmporteerd worden. Wil je nog een stap extra zetten? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kartonnen kist of een eco-kist. Deze zijn geheel biologisch afbreekbaar en/of gemaakt van duurzaam geproduceerd hout uit Nederland.

 

Gaat het om een crematie? Dan kun je het beste voor een houten kist kiezen, omdat er dan minder gas hoeft te worden gebruikt.

 

Begrafenis zonder kist

Je bent in Nederland niet verplicht om een kist te gebruiken. Steeds vaker kiezen mensen ervoor om de overledene in plaats daarvan te begraven in een wade of zachte baar.

 

Wade

Een wade is een rechthoekige doek, waar de overledene in wordt gewikkeld. Door nabestaanden wordt dit inwikkelen vaak als een mooi ritueel ervaren. Maar uiteraard kunnen wij het ook voor je doen. Ook vinden sommige mensen het idee van een kist wat benauwend. Een wade kan dan een fijner gevoel geven. Om de overledene te kunnen vervoeren wordt een draagbaar gebruikt.

Wil je overleggen over de mogelijkheden op het gebied van kisten of heb je andere vragen? Wij helpen je graag.

Voor de milieuliefhebber

Voor de milieuliefhebber 

Halve kist

Halve kist. Bij opbaren ligt de overledene niet zo diep.

Kist in elke kleur

Kist in elke kleur en elk ontwerp

Bamboe kist

Bamboe 

Let op! Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Ben je benieuwd naar andere mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.